Waarom kiezen voor roeien?

Roeien is één van de weinige sporten waarin zowel kracht, conditie en tactiek zo’n groot impact heeft op het beoogde resultaat.  Elke spier in je lichaam wordt gebruikt.  Wat velen niet weten is dat roeien vooral een sport is waar voor het overgrote deel van de tijd de benen worden gebruikt als hoofdbron van de benodigde kracht.

Als roeier ben je zowel in de zomer als de winter buiten aan het werken.  Dat wil dus zeggen zwoegen en zweten in temperaturen van 25°C in de zomer of -2°C in de winter.  Dan nog niet gesproken van de verschillende regenbuien en of winderige dagen.  Maar een roeier die geniet daar van.

Tal van fysiologen zijn het er over eens dat roeiers een super conditie hebben waar andere sporters jaloers op mogen zijn.  Twee kilometer afleggen in 6 à 8 minuten vergt heel veel van het lichaam.  Maar daarom trainen roeiers dus ook veel.

Roeien kun je of wil je doen omdat je je geroepen voelt door de fysische uitdaging of door de sierlijkheid van het bewegen van een roeiboot over het water.  Bij uitstek is roeien ook een prachtige ploegsport waarin elke roeier perfect op het zelfde moment de zelfde bewegingen moet maken willen ze een mooie prestatie neerzetten.